Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Pirkkalan kuntavaalien suurin voittaja oli vihreät ja yllättäjä SDP. Demarit, vihreät ja myös hyvin menestynyt kristillisdemokraatit voittivat jokainen yhden paikan ja kokoomus, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset hävisivät paikat 43-jäsenisessä valtuustossa. Äänestysprosentti nousi Pirkkalassa 64,9:ään. Valtuusto uusiutui voimakkaasti, sillä uusia valtuutettuja valittiin 26.

Pirkkalan vaalitulos ryhmittäin: Kokoomus 14 valtuutettua, 30,1% (- 1 valtuutettu, -2,5% vrt kuntavaalit 2012), SDP 12 valtuutettua, 27,1% (+1 valtuutettu, + 2,0%), Vihreät 7 valtuutettua, 15,8% (+1 valtuutettu, +2,2 %), Keskusta 3 valtuutettua, 8,2% (+0 valtuutettua, -0,2 %), Perussuomalaiset 3 valtuutettua, 7,6% (-1 valtuutettu, -2,0%), Vasemmistoliitto 2 valtuutettua, 6,4% (-1 valtuutettua, -0,5%), Kristillisdemokraatit 2 valtuutettua, 4,9% (+1 valtuutettu, +1,5%).
– Olen tosi iloinen äänimäärästäni. Se taisi olla Pirkkalan kaikkien aikojen suurin (576), iloitsi kokoomuksen pormestariehdokas ja Pirkkalan äänikuningas Marko Jarva.
Demarien pormestariehdokas Janika Lanne kertoi olevansa ”aivan huikeissa” fiiliksissä. Hän oli kunnan toiseksi suosituin ehdokas 429 äänellä. – Olen yhä ymmälläni. Nämä olivat ensimmäiset vaalini. En voinut olla varma edes valtuustopaikasta. Kun näin saaneeni paljon ennakkoääniä, silloin vasta helpotti.
Kannatustaan kasvatti eniten vihreät, joka nosti valtuustoryhmänsä koon seitsemään ja kannatusprosentin peräti 15,8:aan. – Olen tosi tyytyväinen, kertoo vihreiden pormestariehdokas Arja Rinneaho, joka nousi kunnan kolmanneksi suosituimmaksi ehdokkaaksi.

Pirkkalassa pureksitaan nyt vaalitulosta ja mietitään, millaisella politiikalla ja tavoitteilla kuntaa halutaan luotsata seuraavat neljä vuotta.

Uuden valtuuston ensimmäinen kokous on 12. kesäkuuta, jolloin esityslistalla on myös pormestarin valinta. Vaalitulosta pohdittiin ensi kertaa ryhmien yhteisessä palaverissa maanantaina. Ryhmittymistä kokoomus kertoo, että se näkee kunnan suurimpana ryhmittymänä pormestariehdokkaallaan olevan etulyöntiaseman. Muut ryhmittymät ja ehdokkaat ovat  vaitonaisempia, mutta moni korostaa enemmistön ratkaisevan pormestarin valinnassa.

Demarien Janika Lanne toivoo, että Pirkkala saa parhaan mahdollisen pormestarin. – Sellaisen, joka ajaa enemmistön haluamia linjauksia, hän sanoo.

Maanantaina pidetyssä ryhmien palaverissa sovittiin, että kaikki pormestariehdokkaat käyvät nyt esittäytymässä erikseen jokaisen valtuustoryhmän luona. Näin uudet valtuutetut saavat tutustua kasvokkain pormestarikandidaatteihin, joita eivät välttämättä vielä tunne.

Lue lisää vaalikommentteja ja oman äänestysalueesi tulokset keskiviikon printti-Pirkkalaisesta.