Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Ensi viikonloppuna Reippi siirtyy viikinkiaikaan. Lauantaina ja sunnuntaina 15.-16.7. alueella järjestetetään Pirkkalan toiset muinaismarkkinat, joiden odotetaan tuovan paikalle tuhansia kävijöitä. – Viime vuonna tapahtuma oli yksipäiväinen ja houkutteli paikalle 3200 vierasta. Uskomme, että nyt, kun markkinat kestävät kaksi päivää, kävijämäärä kasvaa reippaasti, ehkä jopa tuplaantuu, sanoo markkinoitten koordinaattori Reetta Westerbacka.

Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa yhteistyössä Pirkkalan kunnan, esihistorian asiantuntijoiden ja harrastajien kanssa järjestettävä festivaali ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja Tursiannotkossa tehdyistä löydöistä. Tapahtuman keskeisimpiä tapahtumapaikkoja ovat Tursiannotkon muinaisjäännösalue, Reipin kotiseutumuseo ja Reipin maatiaiseläinpiha.

Markkinoilla pääsee viikinkiajan tunnelmaan mm. seuraamalla elämää historiaelävöittäjien viikinkileirillä, taistelunäytöksissä, käsityöläisten kojuilla ja työnäytöksissä, työpajoilla, taikuus- ja teatteriesityksissä ja asiantuntijaluennoilla. Lapsille on tehty oma alue metsän siimekseen, jossa he voivat tehdä arkeologisia kaivauksia ja valmistaa miekkoja puusta ja kilpiä pahvista. Reipin tilalla voi tutustua maatiaiseläimiin ja nauttia viikinkiruokaa.

Markkinayleisö voi vierailla myös lähellä sijaitsevan Tursiannotkon yleisökaivauksilla lauantaina. Yleisökaivaukset käynnistyivät keskiviikkona 12.7. ja kestävät elokuun alkupuolelle asti.

Muinaismarkkinat näkyy myös Pirkkalan kuntakeskuksessa. Suomi 100 -tapahtumakylään pystytetään Rautakauden Pirkkala -näyttely ja Vähäjärvellä järjestetään maksutonta kirkkovenesoutua. Maksuton
tapahtumakuljetus Reippiin muinaismarkkinoille lähtee Pirkkalan kuntakeskuksesta Suupantorilta tasatunnein lauantaina klo 11—15 ja sunnuntaina klo 11—13. Pirkkalan muinaismarkkinoille on vapaa pääsy.

Pirkkalan arkeologiset löydöt ovat herättäneet myös suuren yleisön mielenkiinnon. Tursiannotkon löydöistä ja Hämeen rautakaudesta kertova Birckala 1017 – Tursiannotkon viikinkiaikainen hämäläiskylä -näyttely on avoinna
9.6.2017 —19.8.2018 museokeskus Vapriikissa Tampereella.

 

Lue lisää muinaismarkkinoista oheisesta näköislehdestä.