Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Pirkkalan vapaa-aikakeskuksen sali on saamassa salibandyyn ja muihinkin lajeihin sopivan muovimaton ensi vuonna - nykyisen puulattian sijaan.
Pääkirjastolla Suupalla puolestaan päästään ensi vuoden alusta lehtienlukusaliin omatoimisesti.  Salia voi tuolloin käyttää kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella kirjastokortin ja pin-koodin avulla. – Tarkkoja aikatauluja omatoimiaukioloista meillä ei vielä ole, kertoo kirjastopalvelupäällikkö Laura From.

Uudistukset sisältyvät pormestari Marko Jarvan (kok) torstaina aamupäivällä julkistamaan Pirkkalan kunnan talousarvioesitykseen vuodelle 2018.

– Edellä mainitut ovat tuollaisia pieniä valopilkkuja budjetissamme. Muilta osin pääpaino on kasvukunnan suurissa investointitarpeissa kouluilla ja päiväkodeissa eikä esitys sisällä siltä osin yllätyksiä, Jarva luonnehtii ensimmäistä pormestarina tekemäänsä budjettiesitystä.

Esityksen ylivoimaisesti suurin investointi on Nuolialan koulun laajennus ja korjaus 6,2 miljoonalla eurolla talonrakennuksen kokonaisinvestointien ollessa ensi vuonna 8,4 miljoonaa euroa. Jarvan mukaan talousarvio säilyttää hyvän palvelutason, vaikka suuret investoinnit tuovat haasteita.

Jarva paljasti talousarviota mediatilaisuudessa esitellessään myös uutisen budjetin ulkopuolelta: vireillä on uusi liikunta-urheilukeskushalli Pirkkalaan. Hanke on vielä varhaisvaiheessa eikä näy mitenkään nyt julkistetussa budjetissa tai sen vuoteen 2020 ulottuvassa taloussuuunnitelmassa.

– Ehkä viiden vuoden sisään voisi olla sen aikajänne, Jarva totesi.

Esityksessä kunnallisvero säilyy 20 prosentissa ensi vuonna. Talousnäkymät ovat Jarvan ja talousjohtaja Petri Lätin mukaan hyvät, mutta ei niin, että henkseleitä voisi paukutella. Kuluvan vuoden aikana verotulot ovat kehittyneet positiivisesti, erityisesti yhteisöverotulot ovat kasvaneet.– Työttömyysaste oli syyskuun lopussa 7,6 prosenttia, mikä on erittäin alhainen. Ongelma on, että pitkäaikaistyöttömyys ei kuitenkaan ole vähentynyt, Jarva sanoi.

Huolta aiheuttavat suuret välttämättömien investointien tarpeet pitkällä aikavälillä. – Ne ovat laskelman mukaan ainakin sata miljoonaa euroa vuoteen 2025 mennessä, Jarva totesi.

Kansliapäälllikkö Jaakko Joensuu totesi, että yksistään kahden puretun koulun korvaaminen on iso rahareikä. Nuolialasta purettiin alakoulu ja kuntakeskuksesta yläkoulu.

Osin näiden takia ensi vuoden talousarvio on muodostumassa 1,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Purettujen rakennusten poistot ovat kahtena vuonna 1,5 miljoonaa euroa.

Kunnan lainamäärä on kasvamassa ensi vuonna 6,8 miljoonaa euroa. Viimeisten kolmen vuoden aikana kunta on kuitenkin pystynyt pienentämään lainakantaansa. – Lainamäärä 2500 euroa asukasta kohden vuoden 2018 lopussa on kuntien keskitason alapuolella, Petri Lätti sanoo.

Ensi vuonna tehdään hankesuunnitelma siitä, mitä kaikkea koulukeskuksen alueella tulevaisuudessa tarvitaan. Yläkoulu toimii väistötiloissa, joten muutaman vuoden sisään askelmerkkien on oltava valmiit.
– Kasvaviin oppilasmääriin koulukeskuksessa ei ehkä tarvitse varautua, sillä Pirkkalaan avataan Nuolialassa toinen yläkoulu. Kokonaisuuteen kuuluvat myös muut tarpeet vapaa-ajan palveluista lähtien.

Kunnanviraston kortteli koulukeskuksen vierestä laitetaan myyntiin ensi vuonna. Siihen on tulossa niin palveluita, kauppoja kuin asumista. Korttelille haetaan yhtä isoa toteuttajaa, jolle tontti rakennusoikeuksineen myydään. Hanke on käynnistyessään Pirkkalan suurin rakennuskokonaisuus kautta aikojen.
– Elokuussa lainvoiman saanut kaava mahdollistaa monenlaisia ratkaisuja, jotka tarkentuvat neuvotteluissa. Koulukeskuksen alueen ja kunnanviraston tontin kehittäminen samanaikaisesti tarjoaa mahdollisuuden pohtia myös kunnanviraston tilatarpeita, Jarva sanoo.

Kunta määrittelee kaavassa ja tulevan rakentajan kanssa tehtävissä jatkosopimuksissa reunaehdot korttelin toteutukselle.
– Sopimukseen kuuluu, että korttelin rakentaja purkaa nykyisen kunnanviraston kuuden kuukauden kuluessa kaupan teosta. Kunta myös edellyttää, että osa korttelin asuntoneliöistä on esteetöntä tilaa, jolloin sitä voisi käyttää vaikka senioriasumiseen, kertoi kansliapäällikkö Jaakko Joensuu.

Pirkkala odottaa ensi vuonna 380 asukkaan väestönkasvua, mikä on enemmän kuin viime vuosina toteutunut väestönkasvu.

Poliittista keskustelua talousarvion valmistelun aikana aiheuttivat eniten päivähoitoasiat. Hyvinvointilautakunta esitti tiukan äänestyksen jälkeen vihreiden ja sosialidemokraattien äänin - vastoin hyvinvointijohtajan esitystä - että Pirkkala ottaisi käyttöön kokoaikaisen oikeuden varhaiskasvatukseen. Samalla lautakunta esitti muun muassa määräystä siitä, että hoitajien ja lasten suhdeluku olisi aina 1:7, kun se on nykyisin osassa ryhmiä 1:8.

Pormestarin talousarvioesityksessä nämä hyvinvointilautakunnan vaatimukset eivät ole mukana. – Lautakunnan jäsenet eivät huomioineet esityksen talousvaikutuksia. Jos muutokset toteutettaisiin vuoden alusta, tarvitsisimme heti uuden yli 80-paikkaisen päiväkodin, Jarva totesi ja lisäsi, että Pirkkalassa jokainen lapsi, joka tarvitsee varhaiskasvatusta, saa sen.

Esitykseen on kuitenkin tehty 209.000 euron lisäsatsaus lasten ja nuorten palveluihin. Sitä käytetään Jarvan mukaan muun muassa oppimisympäristön digitalisointiin ja erityisopetukseen.

– Ylipäätään näen, että esimerkiksi lapsiperheiden palveluissa Pirkkalan palvelutaso on erittäin hyvä. Opetukseen on satsattu seudullisesti vertaillen vähemmän, varhaiskasvatukseen enemmän kuin seudulla keskimäärin, Jarva sanoi.

Talousarvio sisältää 17 uutta vakanssia ensi vuodelle. Varhaiskasvatukseen ja koulutukseen talousarviossa esitetään yhteensä yhdeksän ja sote-palveluihin kuuden uuden vakanssin perustamista. Näiden lisäksi uusia vakansseja ovat ympäristötarkastajan ja työllisyyspalveluiden palveluohjaajan virat.

Pirkkalan kunnanhallitus käsittelee talousarvioesityksen 6. marraskuuta ja valtuusto päättää talousarviosta 13. marraskuuta.