Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Juhlajumalanpalvelus käynnistyi Pirkkalan kirkossa kello 10.

Suomen satavuotispäivien juhlavat tilaisuudet käynnistyivät aamulla Pirkkalan hautausmaalla, missä laskettiin seppeleet niin sankarivainajien, Karjalaan jääneiden kuin sisällissodan muistomerkille. Erityinen tunnelma koettiin sankarihaudoilla, missä noin 50 vapaaehtoista oli saapunut kunniavartioon kaikille 37 Pirkkalan sankarihaudalle sekä lippulinnoja kantamaan. Tapahtuman organisoivat Pirkkalan reserviläisjärjestöt.

Seppeleitä oli laskemassa yksi sodassa ollut veteraani, Erkki Hemilä. Hän oli vaikuttunut niin kunniavartiosta kuin Suomen satavuotispäivän tunnelmasta yleensä. Puitteet hautausmaalla olivat kauniit.

– Tämä vasta satanut lumi toi mieleeni Talvisodan, silloin lunta oli todella paljon. Olin silloin vasta 14-vuotias ja juuri kouluni päättänyt Pälkäneellä. Muistan kuitenkin sota-ajan hyvin. Isäni oli jo sen verran iäkäs, ettei hänkään ollut sodassa. Hän sai komennuksen lähteä kaivamaan hautoja kirkolle. Teimme kotona kaikenlaista työtä rintamaa varten, muun muassa keräsimme piiikkilankoja. Hevosemme vietiin Hippokselle ja luovutettiin sotaväen käyttöön, eikä se siltä matkalta palannut.

Sotimaan Erkki Hemilä ehti Lappiin. – Olin Lapissa 12 kuukautta. Ei se sota mukavaa ollut, oli kovia paikkoja ja joskus ikävääkin. Mutta nyt kun katsoo Suomea, niin voi sanoa, ettei mennyt hukkaan elämä siellä.

Myös vartiossa ollut nuorempi polvi oli juhlamielellä. – Suomen satavuotisuus on mahtava asia, kiitteli sankarihaudalla vartioinut Johannes Knuuti.

Juhlajumalanpalveluksen saarnassaan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth neuvoi suomalaisia hyvän tekemiseen ja välittämiseen. Vastakkainasetteluihin ei ole syytä.

– Olemme hieno maa ja kehut ovat ansaittuja. Brittimedia listasi juuri 18 syytä, miksi Suomi on maailman paras maa.

– Olemme silti myös kansa kansojen joukossa. Itsenäisyysjulistuksessa jo todettiin, että Suomella on paitsi kansallinen, myös yleisinhimillinen tehtävä. Hänenkin on tunnettava itsensä tervetulleeksi, jolle tämä pohjoinen maa on vieras ja outo, Silfverhuth sanoi saarnassaan.

Katso lisää kuvia itsenäisyyspäivän käynnistymisestä Pirkkalaisen Facebook-sivulta.