Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

Pirkkalalaiset pääsevät ensi syksynä Nuolialan koululle valmistuvaan uuteen kirjastoon. Aulaan tulee myös nuorisotiloja ja mahdollisuus tapahtumien järjestämiseen. Koululaajennuksen loppuvaihe vaatii tulevana vuonna vielä 3,5 miljoonan euron määrärahan budjettiin.

Pirkkalan viime vuosien suurin investointi, Nuolialan koulun laajennus, valmistuu ensi vuonna ja tuo mukanaan aulatiloihin sijoittuvan uuden kirjaston ja nuorisotilat. Uudet tilat palvelevat kaikkia ikäryhmiä ja mahdollistavat myös tapahtumien järjestämisen, joten kuntalaiset ovat saamassa Nuolialaan monipuolisesti palvelevan iltaa myötä auki olevan monitoimitilan.

Pormestari Marko Jarva (kok) esitteli kunnan ensi vuoden talousarvioesityksen torstaina.

– Nuolialan jälkeen seuraava suuri investointi on Soljan lastentalo ja paljon rakennettavaa on edessä tulevina vuosina. Olen tyytyväinen, että isoista investoinneista huolimatta olemme pystyneet rakentamaan palvelut säilyttävän, tulokseltaan positiivisen talousarvion ja panostamaan lasten ja nuorten hyvinvointiin, Jarva totesi.

Investointien kokonaismäärä esityksessä on 19 miljoonaa euroa. Talonrakennukseen siitä käytetään kahdeksan miljoonaa euroa ja yhdyskuntatekniikkaan viisi. Tampereen seudun keskuspuhdistamon osakkeitakin Pirkkala ostaa ensi vuonna. Kunnan osuus puhdistamosta nousee vuosien mittaan kokonaisuudessaan noin kahteen miljoonaan euroon.

Tulevien vuosien investointijonossa ovat Kirkonkylän koulu ja Suupan koulukeskus, joiden hankesuunnittelu on käynnissä. Pormestari Jarva kuvailee koulukeskusta kunnan kaikkien aikojen massiivisimmaksi hankkeeksi. Siinä nykyisen yläasteen tilat on määrä purkaa ja järjestellä tarvittaessa koko lähialueen palikat uusiksi. Alueelle voisi tulla muitakin palveluita kuin opetusta. Talousarviossa varataan koulukeskuksen suunnitteluun lähimmälle kolmelle vuodelle vasta suunnittelurahaa, joten aivan pian ei rakentamaan päästä.

– Aihe kytkeytyy laajempaan keskustan kehittämisen kokonaisuuteen, jossa puhutaan ABC-asemalta järven rantaan ulottuvasta alueesta, Jarva muistutti.

Pirkkalassa vuosia keskusteluja toiveita ovat olleet uimahalli ja monet liikunnalliset sisähallitarpeet. Esimerkiksi salibandyvuoroja junioreille on hankittava lähikunnista. Jarva kertoi, että toiveet ovat tiedossa ja toimintamallit kirkastumassa. Rahkeet eivät riitä noin isoon hankkeeseen yksin kunnan omin voimin.

– Kun tietää kunnan valtavat investointitarpeet tulevina vuosina, niin vaikuttaa siltä, että kunta tarvitsee tällaiseen hankkeeseen kumppanin, jonka kanssa yhdessä toteutetaan hanke. Kunta voisi ostaa sieltä päivävuoroja koululaisten ja muuhun käyttöön, Jarva kertoi ja otti esimerkiksi Kauppi Sports Centerin Tampereella.

– Hankkeeseen innostuneita kumppaniehdokkaita tuntuisi löytyvän. Moni toimija on halunnut keskustella aiheesta kanssamme, Jarva kertoi.

Hanke on kuitenkin vielä kehittelyvaiheessa eikä näy esimeriksi kolmen seuraavan vuoden taloussuunnitelmissa. Paikkavaihtoehtoja areenalle on ollut kuntakeskuksesta Pereelle. Koulukeskuksen ympäristö on Jarvan mukaan viime aikoina noussut vahvaksi ehdokkaaksi.

Varsinaista uimahallia ei Jarva uskalla luvata kokonaisuuteen, kun sitä aikanaan aletaan tarkemmin suunnitella. – Uimamahdollisuus olisi sopivampi termi, hän sanoo.

Pirkkala aikoo palkata viime vuosiin verrattuna ennätysmäärän uusia työntekijöitä. He sijoittuvat yhtä lukuunottamatta hyvinvointipalveluihin. Terveyspalveluihin on tulossa yksi lääkäri lisää, puolipäiväinen osastonlääkäri, psykiatrinen sairanhoitaja ja kotiutuskoordinaattori, jonka avulla kunta toivoo voivansa varmistaa, että asiakkaita hoidetaan oikeassa paikassa ja muun muassa terveyskeskuksen potilaspaikat olisivat oikeanlaisessa käytössä.

Pirkkalaan on tulossa myös viisi koulukäynninohjaajaa sekä kolme opettajan, yksi erityisopettajan ja kaksi erityisluokanopettajan vakanssia. Lasten ja nuorten tukipalveluihin esitetään psykologin ja etsivän nuorisotyöntekijän vakanssit, ikääntyneiden palveluihin yksi kotihoitaja. Hyvinvointia edistäviin palveluihin palkataan 1,5 liikunnanohjaajaa, koulunuorisotyöntekijä, nuoriso-ohjaaja ja kaksi kirjastonhoitajaa.

Syrjäytymisvaarassa eläville työttömille nuorille suunnattua palvelua aiotaan vahvistaa palkkaamalla kokopäiväinen, vakituinen työvalmentaja starttitoimintaan.

Kunnan lainamäärä on kasvamassa ensi vuonna nykyisestä 2400 eurosta asukasta kohti 2900 euroon.

– Investointien määrä on niin suuri, että tulorahoituksella pystytään rahoittamaan siitä vain osa. Lisää lainaa tarvitaan. Pirkkalan lainamäärä asukasta kohden on silti jatkossakin erittäin kohtuullisella tasolla muihin kuntiin verrattuna, totesi talousjohtaja Petri Lätti talousarvioesityksen esittelytilaisuudessa.

Pormestarin talousarvioesitys menee seuraavaksi kunnanhallituksen käsittelyyn. Talousarvio on määrä vahvistaa valtuuston kokouksessa joulukuussa. Muutokset arvioon ovat mahdollisia käsittelyn aikana.

Lue lisää Pirkkalan ensi vuoden talousarvion rakennushankkeista ja vaikutuksista kuntaan ensi viikon Pirkkalaisesta.