Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

TORSTAINA julkistettava Vuoden urheilija saa tämän Kultaisen kiekon haltuunsa Suomen urheilugaalassa tv-kameroiden edessä. Siihen asti tunnustus on tiukasti kauppaneuvos Kalle Kaiharin tukisäätiön edustajan Hannu Routamaan hallussa Pirkkalassa.

Suomen paras urheilija, Vuoden urheilija 2018 saavutusten perusteella, julkistetaan torstaina tv-kameroiden ja suuren yleisön edessä suuressa urheilugaalassa Helsingissä. Lavalla hän saa käteensä Kultaisen kiekon osoitukseksi saavutuksestaan.

Vielä nyt kiekko odottaa saajaansa Pirkkalassa kauppaneuvos Kalle Kaiharin tukisäätiön puheenjohtajan Hannu Routamaan hyvässä huomassa.

Routamaa nousee huomisessa tv-gaalassa estradille ja luovuttaa kiekon Vuoden urheilijalle Suomen urheilutoimittajain liiton puheenjohtajan Kalle Virtapohjan kanssa. Vuoden urheilija valitaan urheilutoimittajien äänestyksen perusteella.

– Itse asiassa se suuri hieno Kultainen kiekko odottaa saajaansa Suomen urheilumuseossa ja kulkee kiertopalkintona. Urheilija saa sitten omakseen tämän pienemmän kiekon, Routamaa esittelee kädessään olevaa palkintoa.

Urheilutoimittajat ovat jakaneet tunnustuksensa vuodesta 1947 lähtien. Listalla on legendaarisia nimiä Suomen urheilun upeilta vuosilta, Veikko Hakulisesta Marja-Liisa Kirvesniemeen, Tiina Lillakista Sami Hyypiään, Juha Kankkusesta Matti Nykäseen. Viime vuonna palkinnon sai Iivo Niskanen.

Kauppaneuvos Kalle Kaiharin Tukisäätiö halusi lisätä palkinnon painoarvoa ja tuli mukaan Kultaisen kiekkonsa kanssa vuonna 1974.

– Taustalla oli Kalle Kaiharin ja presidentti Urho Kekkosen ystävyys ja urheilutausta. He tapasivat toisensa ensi kerran olympiakarsinnoissa Lahdessa 1924. Kekkonen oli lähellä päästä Pariisin olympialaisiin korkeushyppääjänä. Kalle Kaiharin laji oli seiväshyppy, Routamaa kertoo. Kekkonen voitti Suomen olympiakarsinnat, mutta tulos 180 senttiä oli viisi senttiä liian vähän valitsijoille.Routamaa ei vielä itsekään tiedä, kenestä tulee uusin Vuoden urheilija. Sitä jännätäänkin nyt kovasti ennen torstain julkistusta. Suomen urheilugaalassa jaetaan monia muitakin tunnustuksia, kuten sykähdyttävin urheiluteko ja vuoden joukkoe.

Jääkiekkoilijoiden pokaalien, ”poikien”, saunaseikkailuista on luettu mediasta hauskoja juttuja. Onko tiedossa Kultaiselle kiekon osalta mitään sattumuksia?

– Kun Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi voittivat parisprintin olympiakultaa 2014, he saivat Kultaisen kiekon parivaljakkona. Pieniä kiekkoja oli kuitenkin vain yksi. Ehkä tämä aiheutti sen, että kumpikaan ei muista kenellä kiekko on viimeksi ollut. Se on siis kadonnut, Routamaa paljastaa.

Kultaisen kiekon lisäksi Kalle Kaiharin tukisäätiön tarkoitus on tukea pääasiallisesti Tampereella ja sen lähikunnissa asuvia nuoria urheilijoita. Toinen tehtävä on tukea Tampereella asuvien 60 vuotta täyttäneiden henkilöiden huoltotoimintaa ja edistää heidän harrastus-, virkistys-, kunto- ja ohjelmatoimintaansa.

– Ensi viikolla 25. tammikuuta julkistetaan Tampereen paras urheilija 2018 saavutusten perusteella. Hänen palkitaan säätiön suurella hopeamaljalla, Routamaa kertoo.

Suomen urheilugaala, vuoden parhaiden suomalaisurheilijoiden palkitsemistilaisuus , TV 2 to 17.1. klo 20.