Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

SARANKULMASSA moottoritien vieressä virtaavan Härmälänojan yläjuoksulta koekalastettiin syksyllä 64 pientä taimenta, jotka oli istutettu keväällä mätimunina Pärrinkoskeen. Jos kulkuesteitä raivattaisiin, arvokalat voisivat vaeltaa Peltolammilta Pyhäjärveen asti. Purosta olisi mahdollista entistää houkuttava viherväylä.

MONI ei arvaa Sarankulmassa moottoritietä ajaessaan, että vieressä virtaa taimenpuro. Ei vielä ihan täysverinen, sillä taimenia on vasta Härmälänojan yläjuoksulla Peltolammin alapuolella.

Peltolammista Pyhäjärveen luikertelevan pikkupuron yläjuoksulle Pärrinkoskelle istutettiin keväällä hedelmöitettyjä taimenen mätimunia.
Syyskuussa purosta saatiin saaliiksi 64 taimenenpoikasta, kun istutusten onnistumista tutkittiin sähkökoekalastuksella.
– Hienoa, että jokeen ensi kertaa tehdyt istutukset onnistuivat. Näyttää siltä, että olot purossa ovat sopivat taimenelle, toteaa ympäristötarkastaja Sanna Markkanen Tampereen kaupungilta.
Jos uoman esteitä kunnostettaisiin, arvokaloille aukenisi yhteys Pyhäjärveen asti.
– Jatkossa olisi toivottavaa, että saataisiin koko uoma Pyhäjärveen asti kunnostettua siten, että kalan kulku mahdollistuisi.
Taimenistutukset liittyvät Virta-hankkeeseen, jossa kunnostetaan Kokemäenjoen vesistöalueen pieniä virtavesiä ja tutkitaan kalastoa.
Hanketta vetää Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry. KVVY:n ympäristöasiantuntija Heikki Holsti kertoo, että Härmälänojassa on tavattu taimenia ennenkin.
– TE-keskuksen sähkökalastuksissa vuonna 2000 saatiin taimenia monista paikoista.
– Sitten kanta tuhoutui syystä tai toisesta. Vuonna 2013-15 koekalastuksissa ei saatu yhtään taimenta.

Myös Holsti liputtaa sen puolesta, että Härmälänojan uoma entisöitäisiin esteettömäksi.
Pyhäjärveen pääsylle on suurena esteenä moottoritien ja Pirkkahallin kohta, jossa Härmälänoja kulkee putkessa pitkän matkan. Holsti arvelee, että taimenet voisivat uida putkessakin moottoritien ali, jos avointa uomaa palautettaisiin sinne, missä se on mahdollista.
– Ei pidä aliarvioida luontoa ja kaloja, kun niille vain antaa mahdollisuuden, Holsti sanoo.
Holstin mielestä taimenpuro ja viheryhteys Pyhäjärvelle olisi houkuttava lisä niin messu- ja hotellivieraille kuin lähiasukkaille Härmälässä ja Partolassa.