Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

Gripenin testilentäjä Mikael Olsson Ruotsin ilmavoimista vakuutti Gripenin olevan paras valinta Suomelle. – Gripen on tasapainoinen yhdistelmä eri suorituskykyjä. Sen kykyä kantaa aseistusta on lisätty ja Meteor on maailman paras ohjus, Olsson kehui.

Puolustusvoimien Hornetin seuraajahankkeessa Pirkkalassa on tällä ja ensi viikolla testeissä ruotsalaishävittäjä Saab Gripen. Konetta esiteltiin 50-henkiselle mediaväelle torstaina aamupäivällä Satakunnan lennostossa.

Päivän huipennus jäi näkemättä, kun hävittäjä ei sääolojen takia noussut median edessä ilmaan, kuten alunperin oli suunniteltu.

– Tämä ei toki johdu siitä, etteikö Gripen voisi näissä oloissa lentää. Nämä olot eivät sovi tiettyihin testeihin ja testiohjelma on tarkka, joten katsoimme parhaaksi säästää lentoja, kertoi Saabin HX-hankkeen johtaja Magnus Skogberg mediaväelle.

Saab tarjoaa Suomelle vaatimusten mukaisen kymmenen miljardin euron hankintahintaan mahtuvaa pakettia, joka sisältää sekä yksi- että kaksipaikkaisia Gripen E/F -hävittäjiä sekä kaksi GlobalEye-valvontakonetta.

Gripenin sijaan Suomen ilmatilassa lentää tänään ruotsalaisten toinen ylpeys GlobalEye.

– Se pystyy havaitsemaan kohteita satojen kilometrien päästä sekä ilmasta, mereltä että maalta. Markkinoiden modernein kone näkee matalallakin liikkuvat kohteet 450 kilometrin päähän. Tämä antaa hävittäjiä vastaan 20 minuuttia lisäaikaa vastatoimiin verrattuna maan tasosta tehtävään tarkkailuun, Skogberg totesi.

GlobalEye voi olla kerrallaan ilmassa yli 11 tuntia ja näkee myös maan pinnalla hitaasti liikkuvat kohteet. Kone ei todennäköisesti laskeudu Pirkkalaan testien aikana.

Saabin edustajat painottivat Gripenin kykyä toimia maantietukikohdissa. Taistelutehtävästä tukikohtaan tulevan hävittäjän kerrottiin olevan aseiden latauksineen ja tankkauksineen valmis uuteen nousuun kymmenessä minuutissa.

– Gripen olisi hyvä valinta ajatellen myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä, Skogberg totesi.

Kaikki viisi Hornettien seuraajaehdokasta testataan tammi-helmikuussa. Pirkkalassa ovat jo käyneet Eurofighter Typhoon ja Dassault Rafale -hävittäjät. Lockheed Martin F-35:n vuoro on 7.-17. helmikuuta ja Boeing F/A-18 Super Hornetin 18.-26. helmikuuta.
– Testauksemme tarkoitus on varmistaa käytännössä, että hävittäjien suorituskyvyt ovat ne, jotka meille on kirjallisesti kerrottu. Tähän menessä Typhoonin ja Rafalen osalta ne ovat pitäneet aika hyvin kutinsa, totesi Suomen HX-hankejohtaja, eversti Juha-Pekka Keränen.

Suomen valtioneuvosto tekee päätöksen valittavasta hävittäjätyypistä 2021.