Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

YHDYSVALTALAISET lentäjät poseerasivat maanantaina aamupäivällä kahden F-35 -hävittäjän edessä Pirkkalassa.

HORNETTIEN seuraajahankkeessa on Pirkkalassa nyt testattavana F-35A -hävittäjä, jota sen valmistajan Lockheed Martinin edustajat kehuivat maailman tämän hetken kyvykkäimmäksi sotilaskoneeksi. Kaksi F-35 -konetta laskeutui Pirkkalaan sunnuntai-iltana. Maanantaina ne eivät ole ilmassa, koska lentäjät tarvitsivat pitkän siirtolennon jälkeen pakollisen lepotauon.

F-35 pystyy valmistajan mukaan keräämään sensoreillaan valtavan määrän tietoa ja ottamaan ilmaherruuden taisteluoloissa. Konetta on mainostettu myös häivehävittäjänä, joka näkyy vastustajien tutkissa heikosti.

– Olemme 10-15 vuotta edellä konetta uhkaavia tahoja ja aiomme pitää tuon teknisen etumatkan, vakuutti Steve Over Lockheed Martinilta mediatilaisuudessa Satakunnan lennostossa.

Amerikkalaiskoneiden puolesta oli saapunut puhumaan myös Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Robert Pence. Hornetin seuraajakandidaatiksi on tarjolla toinenkin yhdusvaltalaiskone, Boeingin valmistama Super Hornet. Suurlähettiläs Pence vetosi tunteisiin muistuttamalla Yhdysvaltojen toimittaneen Suomelle 1939 taisteluissa hyvin pärjänneitä Buffalo Brewster -hävittäjiä.

– Ne toimitettiin tänne New Yorkista. Moni suomalaislentäjä nousi todelliseksi lentäjä-ässäksi niiden avulla, Pence totesi.

Yhdysvaltalaiset lentäjät olivat pistäneet merkille Suomen geopolitiikan.

– Teillä on täällä olosuhteet, jotka voivat olla myös mahdollisesti kuolettavia, paljon Suhoi-koneita lähistöllä, totesi Luken tukikohdassa palveleva majuri Jordan Levine toimittajille. Levine painotti edustavansa Yhdysvaltain ilmavoimia eikä koneen valmistajaa Lockheed Martinia. Arvio F-35:stä oli kuitenkin mairitteleva.

– Nykysodassa on tärkeintä tunnistaa kohteet pitkän matkan päästä. F-35 pystyy siihen ja samaten se voi jakaa kaiken sensoreillaan keräämänsä tiedon muiden F-35 -koneiden kanssa.

Koneen aseistus kehittyy koko ajan lisää, uudella tankilla voi lentää entistä pidempään ja hintakin on laskussa suurten toimitusmäärien johdosta.

– Vuonna 2030 näitä koneita on kumppaneillamme Euroopassa jo yli 500, Steve Over totesi.

Satakunnan lennoston komentaja Aki Heikkinen ja Suomen HX-hankkeen johtaja Juha-Pekka Keränen kuuntelivat esittelyä tarkasti. Hornetin seuraajaksi on ehdolla viisi eri hävittäjätyyppiä, jotka kaikki testataan Pirkkalassa Satakunnan lennoston toimesta tammi-helmikuussa. F-35 on testivuorossa neljäntenä.

Suomalaiset kommentoivat koneiden ominaisuuksia kieli keskellä suuta tarjouskilpailun ollessa käynnissä.

– Sen voi sanoa, että kaikki kandidaatit ovat suorituskyvyssä askel eteenpäin verrattuna nykyisiin Hornetteihin, Heikkinen totesi.

HX-Challenge -testaustapahtuman päättää toinen amerikkalaiskone, Boeingin F/A-18 Super Hornet 19. helmikuuta alkaen.

Suomen tulevan hävittäjätyypin valitsee Suomen hallitus ensi vuonna. Hankinnan kustannusrajaksi on asetettu 10 miljardia euroa.