Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

BOEINGIN Suomen hävittäjähankkeen johtaja Alain Carcia esitteli yhtiön tarjoamia Super Hornettia ja Growleria keskiviikkona Pirkkalassa. Kokeneen lentäjän haalaria koristi muun muassa nyt jo käytöstä poistuneen lentotukialus USS Kitty Hawkin merkki.

HX Challenge -testien viimeinen viikko alkoi Pirkkalassa kahden F/A-18 Super Hornetin ja yhden E/A-18 G Growler -hävittäjän laskeutuessa Tampere-Pirkkalan lentoasemalle tiistaina. Super Hornetit ovat viimeinen viidestä hävittäjäehdokkaasta, jotka käyvät testattavana Satakunnan lennostossa.

Koneiden valmistaja Boeing esitteli koneita medialle keskiviikkona ja tällä kertaa Hornetin seuraajaehdokas nähtiin myös ilmassa mediapäivän aikana.

Super Hornet on nykyisistä Suomen Hornet-hävittäjistä kehitetty seuraavan sukupolven malli, jota maallikko ei hevin erota nyky-Horneteista. Samalle alustalle rakennettu Growler on varustettu elektronisen sodankäynnin suorituskyvyillä. Boeing tarjoaa Suomelle Super Hornetin uuden Block III -version ja Growlerin muodostamaa hävittäjäparia. Lukumäärät eivät ole julkisia.

– Growler pystyy estämään vastustajan toimintakyvyn, sanoi Boeingin kampanjaa Suomessa ja Sveitsissä johtava Alain Garcia 2000 hävittäjälennon kokemuksella.

Konetyyppien kehitysjohtaja Jennifer Tebo totesi suorempaan, että ilman Growleria ei taistelussa pärjää. Mikään hävittäjä ei Boeingin mukaan toimi vaativassa uhkaympäristössä ilman Growlerin elektronisen sodankäynnin suorituskykyjen tuomaa turvaa. Ainakin Yhdysvaltain ilmavoimissa näin on asianlaita. Growlerit ovat mukana operaatioissa tukemassa muita koneita.

 

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Robert Pence saapui keskiviikkona Pirkkalaan puhumaan amerikkalaiskoneen puolesta, kuten teki reilu viikko sitten F-35:n esittelypäivänä.

– Puhuin eilen ulkoministerinne Pekka Haaviston kanssa. En halunnut ottaa hävittäjäkysymystä liian suoraan esille, mutten ollut hiljaakaan. Sanoin ulkoministerille, että teille on tarjolla viisi loistavaa hävittäjäkandidaattia, joista kaksi on vielä loistavampia, Pence vitsaili.

 

Hävittäjäehdokkaiden sotilaallista suorituskykyjä arvioivan HX Challenge -testaustapahtuman jälkeen arviointi jatkuu kevään testitulosten analysoinnilla. Hävittäjien ominaisuuksiin käydään tutustumassa vielä niiden kotimaissakin. Lopulta Puolustusministeriö esittää hallitukselle, mikä konetyyppi Suomen olisi paras hankkia.

Suomen on määrä tehdä päätös Hornetin seuraajahävittäjästä ensi vuoden alkupuolella.