Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

POIKKEUSTILA rajaa nyt hautajaisten osanottajamäärän kymmeneen - luvussa ovat mukana pappi ja kanttori. Kuva: Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth piti viime perjantaina Talvisodan muistohartauden Pirkkalan vanhassa kirkossa.

POIKKEUSTILAN aikana hautajaisiin saa osallistua yhteensä enintään kymmenen ihmistä. Pappi ja kanttori lasketaan mukaan lukuun. Hautajaisvieraita voi siis olla kirkossa vain kahdeksan.

Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth kertoo, että Pirkkalassa on keskimäärin 2-4 muistotilaisuutta viikossa, joten kipeä tilanne tulee eteen monille omaisille.

Niin hallituksen määräämän poikkeustilan edellyttämä kuin Kirkkohallituksen ja tuomiokapitulin linjaama raja koskee kaikenlaisia kirkollisia toimituksia.

– Olemme jo ottaneet yhteyttä toimituksia varanneisiin. Kastetilaisuuden varanneet ymmärtävät tilanteen tosi hyvin ja moni on siirtänyt tilaisuuden. Hautajaisten kohdalla tämä on monelle kuitenkin kova paikka, koska niihin liittyy aivan toisenlaisia tunnetasoja, Silfverhuth muistuttaa.

Mikäli kyseessä on arkkuhautaus, on annettu suositus, että siunaustilaisuus pidettäisiin ulkona haudan äärellä. – Se on suositus. Tilaisuus voidaan pitää arkkuhautausten yhteydessä myös sisällä kirkossa, Silfverhuth sanoo.

Ulkonakin pidettäviä tilaisuuksia koskee kymmenen hengen rajoitus. – Voidaan kyllä ajatella, että jos saattoväkeä on enemmän, kukkia voisi laskea haudalle porrastetusti useammassa erillisessä ryhmässä.

Pirkkalaan jo varatuista siunaustilaisuuksista yksi on ilmoitettu avoimella kutsulla. Silfverhuthin mukaan seurakunnan henkilökunta tulee olemaan paikalla opastamassa tilaisuuteen tulijoita siltä varalta, että tulijoita on säädettyä määrää enemmän.

Häitä ei juuri nyt poikkeusajalle ole Pirkkalan kirkkoihin varattu. Kastetilaisuutta voi Silfverhuthin mukaan siirtää. Määräysten mukaan syntyneen lapsen nimi on ilmoitettava väestörekisteriin kolmen kuukauden kuluessa. Poikkeustilassa lykkäys yli tuon rajan saattaa olla mahdollinen.

 

Poikkeustila aiheuttaa seurakunnalle, kuten muillekin suomalaisille nyt paljon muutakin pohdintaa. Ihmisten oloa helpottavat toimintamuodot olisi hyvä saada ylläpidettyä niissä puitteissa, mitä valmiuslaki sallii.

– Kirkkojen perimmäinen luonne on, että niiden pitää olla paikkoja, joihin voi tulla hiljentymään vaikeina hetkinä, kuten nyt. Ajatuksena on, että kirkko voisi olla joka päivä tietyn ajan avoinna tätä varten. Sitä pohditaan parhaillaan, kuinka se voitaisiin näissä oloissa toteuttaa, Silfverhuth kertoo.

Pirkkalan seurakunnalla on myös aivan konkreettinen pähkinä purtavaksi. Piispat olivat päättäneet, että kirkoissa järjestetään jumalanpalvelukset, vaikka niihin ei voi päästää yleisöä. Tilaisuudet on toivottu kuvattavan ja lähettävän ns. striimattuina internetissä seurakunnan Facebook-sivujen kautta.

– Tämä on pienille seurakunnille jo teknisesti ja työmäärältään aivan uusi haaste ja mikä lähetysten katsojamäärä lopulta olisi? Silfverhuth miettii.

Suomen nykyinen tilanne on seurakunnalle yleisesti ottaen näytön paikka. Kansakunnan henkinen tila on sellainen, että se voi tuoda uusia ihmisiä kirkon piiriin.

Hallituksen nykyisellä ajastuksella poikkeustila tulee olemaan voimassa myös pääsiäisenä. Hiljainen viikko on vuodenkierrossa aivan olennainen kirkkopyhä.

– Pääsiäistä ei ole peruutettu, se on varmaa, Silfverhuth hymyilee. Vain se on nyt avoinna, kuinka sitä voidaan seurakunnassa viettää.