Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

Tähän alkaa nousta viikinkiaikainen muinaiskylä. Sen ensimmäinen pihapiiri kasvimaineen ja hirsirakennuksineen alkaa rakentua jo tänä kesänä. Muinaisaikaan erikoistunut seppä Joona Peltoniemi ja Arja Rinneaho muinaisaikayhdistys Birckalaisista katsastivat ensimmäisen rakennelman raaka-aineita.

Birckalaiset ry:n puheenjohtaja Arja Rinneaho iskee Reipin peltoon yhdistyksen lipun, jossa komeilee arkeologien Tursiannotkosta löytämän soljen kuva. Tästä alkaa Pirkkalan muinaisaikaisen viikinkikylän rakentaminen!
Kaksivuotisessa hankkeessa Reippiin tehdään ainakin hirsitupa, varastorakennus, muinaislajeja kasvava viljelypalsta ja kalmisto.
– Kyseessä on Ely-keskuksen tukema 23.500 euron hanke, josta puolet on talkootyötä. Kylä nousee kunnalta vuokratulle 4000 neliön alueelle, kertoo Rinneaho.
Hankkeen nimi on vaihe 1, joten jatkoakin on luvassa.

Birckalaiset ry perustettiin pari vuotta sitten, kun Pirkkalankylän arkeologiset löydöt nostivat paikkakunnalla muinaisbuumin.
Kunta alkoi järjestää Muinaismarkkinoita, jotka ovat nousseet Pirkkalan suurimmaksi yleisötapahtumaksi houkuttaen tuhansia vieraita.
Markkinoilla on nähty historian elävöittämistä miekkailunäytöksistä käsitöihin ja teatteriin.
– Muinaiskylä tarjoaa elävöittämiselle aidon ympäristön muulloinkin kuin markkinoilla. Täällä voivat vierailla koululaiset ja päiväkotiryhmät, voi pitää tyky-tapahtumia ja paljon muuta, Rinneaho suunnittelee.


Seppä Hukkarautana tunnetulla Joona Peltoniemellä on kylän suunnittelussa asiantuntemuksensa myötä iso rooli. Tavoitteena on rakentamistapoja myöten aito rautakautisen pihapiirin ennallistus.
– Tänä ja ensi vuonna tehdään yksi pihapiiri. Otamme mallia löydöistä, joita arkeologit ovat tehneet Tursiannotkosta, Peltoniemi kertoo.
Suurin työ on salvoa noin 4x6 metrin kokoinen hirsipirtti: samankaltainen, jonka pohja on löydetty Anian rantatien vierestä kaivauksissa.
 Tontilla ovat jo ensimmäiset puunrungot. Niistä tehdään kevytrakennus, joka rautakaudella olisi palvellut vaikkapa varastona tai eläinsuojanakin.
Muinaiskylähankkeen yhdyshenkilönä Pirkanmaan maakuntamuseossa toimii arkeologi Kreetta Lesell. Mikäli korona sallii, muinaismarkkinat pidetään tänä kesänä 29.-30. elokuuta.

Lue lisää oheisestä näköislehdestä ja printti-Pirkkalaisesta ke 13.5.