Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

KESKUSTAN kehittämistä pohtinut valiokunta ehdottaa, että Pirkkala   alkaisi  toteuttaa kuntakeskuksen ja Pyhäjärven väliin noin 2000 asukkaan Ranta-Pirkkalaa. Se laajentaisi keskustaa Naistenmatkantien päälle tulevalle kannelle ja siitä rantaan asti.

Pirkkalan keskustan kehittämistä pohtinyt Elinvoimainen keskusta -valiokunta ehdottaa, että nykyisen keskustan ja Pyhäjärven väliin rakennettaisiin 2000 asukkaan suuri asuinalue, Ranta-Pirkkala. Kevään töitä tehnyt Elinvoimainen keskusta -valiokunta luovutti raporttinsa kunnanhallitukselle maanantaina.
Valiokunnan lääke elinvoiman lisäykseen on Suupan ja keskustaa laajentavan uuden asuinalueen, Ranta-Pirkkalan, muodostama Pirkkalan Sydän.
Ranta-Pirkkala sijoittuisi Naistenmatkantien ja Pyhäjärven väliin K-Pirkanpojan parkkipaikan ja Suupantorin väliselle sektorille.
– Koko kunnan identiteetti tarvitsee uutta kunnollista keskustaa. Pirkkalan pitää olla enemmän kuin Tampereen lähiö, toteaa valiokunnan puheenjohtaja Ahto Aunela.

Pormestari Marko Jarva (kok) toteaa, että valiokunnan raportti avaa kuntalaiskeskustelun rannan osalta.
Kunnanhallitus näytti Jarvan mukaan jo pari vuotta sitten kaavoitukselle vihreää valoa aloittaa keskustelut alueella kiinteistöjä omistavien henkilöiden kanssa.
– Sieltä on tullut positiivisiakin yhteydenottoja. Uskon, että paras tulos saadaan, kun edetään yhteisymmärryksessä.

Raportti kuvaa Ranta-Pirkkalaa alueeksi, jossa asuminen sijoittuu luonnonläheisesti liki satamaa, rantareittiä, Virkaniemeä ja Rantaniittyä.
Naistenmatkantien päälle tulisi kansi, jonka päälle nykyinen keskusta laajentuu. Suupantorin siirto tien päälle toisi Pyhäjärven torivieraiden silmiin.
Varsinainen Ranta-Pirkkala tarkoittaa tiestä rantaan päin olevaa asutusta.

Aunela korostaa, että tehokkuutta haetaan, mikä tarkoittaa korkeita taloja. Luonnonläheisyyttä riittäisi silti, kun Ranta-Pirkkalan länsireunasta lähtisi virkistysreitti Virkaniemeen ja toinen Rantaniittyyn.
Raportti sisältää aikatauluehdotuksen. Ensin alkaisi maanhankinta (2020-21) ja asuntojen rakentamisen päästäisiin kaavoituksen jälkeen 2026.
– Tämä on optimistinen aikataulu, Aunela painottaa.
Alueella on nykyisin jokusia vakinaisesti asuttuja taloja ja vapaa-ajan rakentamista. – Kirjasimme raporttiin, että maanhankintaa tehtäisiin ensisijaisesti vapaaehtoisin kaupoin, Aunela kertoo.

Marko Jarva näkee, että maakaupoissa olisi neuvoteltavissa hintataso, jonka sekä ostaja että myyjä voivat hyväksyä.
Mikäli Ranta-Pirkkalan suhteen edetään tuumasta toimeen, ovat ensimmäisiä toimia maanostojen aloittaminen ja sen jälkeen kaavoitus. Ne edellyttävät kunnanhallitukselta periaatepäätöstä hankkeeseen ryhtymisestä.
– Mitään konkreettista ei ole sovittu. Uskon, että meillä on kuitenkin kohtuullisen yhteinen poliittinen näkemys, miten tässä voidaan edetä rakentavasti, Jarva sanoo.