Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

MANALANPRUNNI on merkitty vuoden 1953 karttaan paikannimenä nykyisen Kurikan Prunnintien ja Karhu-Simontien väliin (1).  Kotiseutuneuvos Jouko Hillukka päätteli, että nimi on kartassa väärässä paikassa. Manalanprunni on hänen mukaansa suolampi Koivistonkorvessa (3), lähellä nykyistä Kurikan koirapuistoa.  Manalanprunniksi on arveltu myös Linnakiven pientä suppaa (2). Kuva: Vanhat kartat.fi -sivusto

HALLOWEENIN aikaan on syytä olla varuillaan Kurikan synkissä metsissä ja soilla. Varomaton kohtaa siellä muinaisen Manalanprunnin kauhut: usvaisesta suonsilmästä kurkottaa manalaan menneen luinen koura hamuten sinua seurakseen yöpuolen maailmaansa.
Prunni tarkoittaa maaston painannetta, esimerkiksi suonsilmää tai lampea.
Manalanprunni on perimätiedon mukaan ollut muinainen manauspaikka, ikivanha käräjäpaikka ja hautausmaa nykyisen Kurikan asuinalueen seutuvilla.
Kurikkaan on nimetty Prunnintie. Linnakiven uudella alueella on Manalan­prunnin puisto.

Varsinaisen Manalanprunnin paikka on kuitenkin arvoitus - tai synkeä salaisuus. Kolme ehdokasta on tarjolla.

Manalanprunni merkittiin Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kokoelmiin 1958. Kerääjänä oli Marja Rekola.
Rekola sijoitti Manalanprunnin nykyiseen Kurikkaan paikkaan, jossa nimi on vuoden 1953 kartassa. Nykyisin paikka on keskellä Kurikan asutusta, Prunnintien ja Karhu-Simontien välissä.
On kuitenkin mahdollista, että kortistossa oleva sijoitus on tehty vain summittaisesti karttanimen kohdalle.

PIRKKALAINEN nimittäin löysi tänä vuonna menehtyneen kotiseutuneuvos Jouko Hillukan papereista maininnan, että Manalanprunni on sijoitettu kartassa väärään paikkaan.
Hillukan mukaan oikea Manalanprunni voi olla suolampi Naistenmatkan ja Haikan kylärajalla metsässä. ”Muinainen uhripaikka”, Hillukka kirjoittaa.

Olisiko se  Manalanprunni? Hillukka kysyy muistiinpanoissa. Tuo paikka on nykyisestä Kurikan koirapuistosta puolensataa metriä koilliseen.
Käynti paikan päällä paljastaa piilossa olevan hetteisen suon. Vesi on kumman vihertävää. Älkää menko sinne pimeänä pyhäinpäivänä, kun vainajat ovat lähellä meitä!
Kolmaskin prunni on tarjolla. Linnakiven omakotitalojen vieressä on suonsilmäke, jonka ympäristö on nimetty Manalanprunninpuistoksi.

Oliko Manalanprunni oikea palvontapaikka vai pelkkä taru, jonka synkkä paikka synnytti? Pyhäinpäivä on mitä parhain aika ottaa siitä selvää. Pitäkää varanne metsässä!
Hyvää etsintäapua tarjoaa vanhatkartat.fi -sivusto, jossa voi vertailla päällekkäin vanhaa ja nykyistä Pirkkalaa.

Missä on oikea Manalan­prunni? Löysitko sen? Kerro pirkkalaiselle Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.,
p.  0400 991 513 (myös tekstari ja WhatsApp). Lue lisää Pirkkalaisen näköislehdestä 28.10.