Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

SATAKUNNAN lennostossa vannottiin sotilasvalat pakkassäässä pää ja näpit paljaina. Onneksi lakit komennettiin nopeasti takaisin päähän.

SATAKUNNAN lennoston valatilaisuutta leimasivat perjantaina kipakka pakkanen ja koronapandemia. Jälkimmäisen takia omaisia ja ystäviä ei tällä kertaa voitu päästää varuskuntaan juhlistamaan alokkaille tärkeää ja omaisille tunteikasta päivää.

Kaikki 156 lentosotamieheksi päässyttä alokasta kokoontuivat ensin kentälle ja ottivat vastaan lennoston lipun ja Hornetin ylilennon. Hävittäjä pyyhälsi yli kello 12.30 tällä kertaa matalalla olleiden pilvien peittämänä.

Lennoston komentaja, eversti Aki Heikkinen pääsi ylentämään alokkaat lentosotamiehiksi. Kuullos pyhä vala -laulu upeassa maisemassa Ilmavoimien soittokunnan säestämänä oli tilaisuuden koskettavin hetki.

– Tilaisuus on erityinen Covid 19 -pandemian takia, mutta siksi myös tavanomaista arvokkaamman tuntuinen, Heikkinen sanoi ja kertoi varusmiehille, kuinka sotilasvala nyt velvoittaa heitä puolustamaan suomalaista hyvinvointia ja että se on todella puolustamisen arvoinen.

– Suomi on maailman onnistuneimpia valtioita. Täällä on hyvä elää. Viimeisen kymmenen vuoden aikaan maailman turvallisuusympäristö on tullut epävakaaksi. Meidän tärkein tehtävämme on pitää huolta uskottavasta puolustuskyvystä. Se on paras tapa estää sota ennalta, Heikkinen totesi.

 

HEIKKINEN kertoi valatilaisuuden jälkeen Pirkkalaiselle, että Satakunnan lennostossa on tähän asti selvitty hienosti korona-ajasta, vaikka varuskunnassa on suuri joukko nuoria aikuisia tiiviinä yhteisönä.

– On ollut muutama yksittäinen sairastuminen, mutta ne eivät ole johtaneet joukkoaltistumisiin. Se on tarkan rajoitusten noudattamisen ansiota ja osin toki onneakin, Heikkinen sanoi.

– Olemme toimineet pienempinä ryhminä, ja lomien jaksotus on tuonut hankaluutta varusmiehille. Alokasaika on ollut varmaan se vaikein jakso. Toisaalta nämä ainutlaatuiset olot ovat myös lisänneet yhteenkuuluvuuden tunnetta, Heikkinen sanoi.

Tästä todisteena pandemia-ajan varusmiehet ovat antaneet kautta aikain parhaat palautteet varusmiesajastaan kyselytutkimuksessa.

– Henkilökunnan kanssa on menty pitkään poikkeusaikaa ja ennen joulua se alkoi jo näkyä. Nyt kun on valoisaa ja kevät koittamassa, niin tilanne on paljon mukavampi, Heikkinen totesi.

Muuntuneen viruksen tultua Suomeen rajoituksia kiristettiin entisestään esimerkiksi turvaetäisyyksiä lisäämällä.

ALOKKAILLE puhuivat valatilaisuudessa myös sotilaspastori Juhana Saari ja valan esilukijana toiminut poliisipäällikkö Timo Vuola.

Ilmavoimien soittokunta tahditti tilaisuutta, joka päättyi ohimarssiin ja valalounaaseen. Muina vuosina ohjelmaan kuuluneet kalustoesittelyt ja sotkun tarjoilun jäivät nyt väliin vieraiden puuttuessa.