Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

NAISTENMATKAN kaavaehdotuksen havainne. Koulukampuksen ja liikuntatalon laajennuksen on määrä olla käytössä 2024. Vapaa-aikakeskuksen molemmille puolille kaavassa merkittyjä laajennuksia ei ainakaan tähänastisten tietojen mukaan toteuteta kerralla. Tavoite on ollut kaksinkertaistaa nykyisen liikuntasalin tilat.

KUNTAKESKUKSEEN koulukampuksen ja liikuntatilojen rakentamisen mahdollistava Naistenmatkan asemakaava on menossa valtuuston hyväksyttäväksi. Kunnanhallitus hyväksyi kaavan osaltaan maanantaina.
Alueelle nousee uusi laaja koulukampus ylä- ja alakoulun sekä varhaiskasvatuksen ja nuorison tiloineen. Kampukseen tulee myös nousevalla katsomolla varustettu auditorio.
Vieressä liikuntataloa aiotaan laajentaa. Sekä koulun että liikuntalaajennuksen on määrä olla valmiita 2024.
Koulukampus on jo rakennuslupavaiheessa. Liikuntatilojen laajennuksesta ei ole vielä tehty päätöstä.
Arkkitehti Santeri Kortelahden mukaan punainen lanka on, että koulukeskuksen alue linkitetään kuntakeskuksen läpi kulkevaan kevyen liikenteen reittiin ja muutoinkin Pyhäjärveä kohti uudistuvaan kuntakeskukseen.

KAAVASTA jätettiin viime vaiheessa kaksi muistutusta. Pirkanmaan maakuntamuseo suhtautui kriittisesti Naistenmatkan koulukeskuksen vanhimpien osien hävittämiseen. Maakuntamuseo olisi nähnyt tontilla mieluummin vanhaa ja uutta yhdistelevää pienempiin tiloihin jakautunutta rakentamista.

– Alkuvaiheen koulukokonaisuudelle tyypillinen polveileva muoto on jätetty huomioimatta. Yhteen laajaan rakennusrunkoon keskitetyt tilat laajoine avoimine piha-alueineen luovat tontista massiivisen instituutiorakennuksen viihtyisän ja suojaisan lähikouluympäristön sijaan, maakuntamuseo totesi lausunnossaan.

Kaavoittajan mukaan nelikerroksinen rakennus jättää koululaisille enemmän vapaata pihaa tontille. Rakennukset ovat lisäksi olleet niin huonokuntoisia, ettei suojelumääräyksiä ole annettu. Vanhoista rakennuksista on luovuttu ja päätetty rakentaa uusi koulukampus pitkälti niissä todettujen sisäilmaongelmien takia.

Maakuntamuseon huomautukset eivät tuoneet muutoksia kaavaan.

– Rakennuslupavaiheen uusimmista suunnitelmista on luettavissa, että isoa koulukompleksia on onnistuttu pilkkomaan pienempään mittakaavaan julkisivujäsentelyllä, Santeri Kortelahti toteaa.

Asemakaavaa on luonnosvaiheen jälkeen korjattu vain Vähäjärven vesialueen merkinnän osalta. Aluevarauksesta on poistettu lause ”alueelle saa sijoittaa ympäristöhäiriötä tuottamattomia toimintoja”.

MAAKUNTAMUSEO ihmetteli myös, että kaava mahdollistaa liikuntatalon laajentamisen yleisurheilukentän pohjoiskaarteen päälle. Kaavoittajan vastineen mukaan koulujen yhteydessä olevilla urheilukentillä on ratkaisuja, joissa on pelkät juoksusuorat. Kaava mahdollistaa kaavoittajan mukaan liikuntatalon joustavan laajentamisen urheilukentän päälle, mutta se ei ole välttämättömyys.

Pirkkalan Pirkat pyysi aiemmin omassa mielipiteessään kaavoittajaa huomioimaan kasvavan kunnan liikunnanharrastajien tarpeet. Asemakaavan muutoksessa on varattu tilaa kolmelle sisähallille nykyisen yhden sisään. Pirkat painottaa, että kuntaan tarvitaan riittävän monta kenttää sisältävä sisähalli katsomoineen ja ajanmukainen yleisurheilukenttä, jota kunnassa ei nyt ole. Pirkkain ykköslajissa salibandyssa käytetään mieluiten mattoalustaa. Eri lajeilla onkin erilaisia toiveita lattiamateriaalin suhteen.

Pirkkalalla on vireillä liikuntapalvelujen kaavoitusta myös Loukonlahdessa, mihin voi olla mahdollista sijoittaa uusi yleisurheilukenttä.