Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

KÄRÄVÄ Oy pokkasi keskiviikkona arvostetun Pirkkalan vuoden yrittäjän tittelin. Kuvassa vasemmalta Pirkkalan yrittäjien puheenjohtaja Mauri Loukiala, perheyritys Kärävä Oy:n Jaakko ja Mikko Soini ja Pirkanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen.

VAITISSA lähellä golfkenttää toimiva Kärävä Oy on Pirkkalan vuoden yritys. Pirkkalan yrittäjät ry palkitsi sen edustajat keskiviikkona golfkentän tiloissa pidetyssä pienimuotoisessa tilaisuudessa. Suuri perjantaille suunniteltu yrittäjäjuhla jouduttiin perumaan koronan takia.

Kärävä on Soinin perheen perustama yritys, jossa on nyt töissä noin 20 henkeä ja kasvu on kovaa. 10 miljoonan euron liikevaihdosta noin 70 prosenttia tulee viennistä. Tekeillä oleva suuri laajennushanke valmistuu tammikuussa Jasperintien varressa.

Pirkkalan lukion yrittäjäkurssilaiset Heidi Kantola ja Lenni Taattola saivat puheenvuorossaan esitellä ja julkistaa voittajayrityksen.

– Ensimmäiset kymmenkunta vuotta yritys myi höyläyspalveluja, mutta vuonna 1997 kuvaan astuivat saunat ja 2020 lämpökäsitellyt ulkotuotteet. Nykyään suurin menekki on höylätyillä puutuotteilla, joita ovat saunojen paneelit, terassilaudat, ulkoverhouspaneelit, saunanlauteet ja listat, he kertoivat tuotepuolesta.

Palkintoa olivat vastaanottamassa toimitusjohtaja Jaakko Soini, hänen veljensä, tuotantoinsinööri Mikko Soini sekä heidän vanhempansa Jorma ja Seija Soini.
Kärävä perustettiin 1980-luvun lopussa Kylmäkoskella. Vuonna 2014 yritykselle valmistui uudet tuotantotilat Pirkkalaan, ja pian tämän jälkeen tehtiin sukupolvenvaihdos.

Vanhemmat käyvät Jaakko ja Mikko Soinin mukaan "ihan sopivasti" päivittäin yrityksessä, vaikka ovatkin siirtymässä hiljaa taka-alalle. Isä Jorman vastuulla on uusien tilojen rakennushanke.

Jorma Soini kehui Pirkkalaa ja Vaittia mainioksi paikaksi yritykselle ja muisteli lämmöllä hänelle 2013 tontin myynyttä silloista elinkeinojohtajaa Erkki Korkalaa.

– Juttelin silloin Nekapainon yrittäjän kanssa ja päätettiin kysyä, josko elinkeinojohtajalla olisi ratkaisu tonttiasiaan. Korkala ajoi illalla paikalle, esitteli tontin ja pian teimme kauppakirjan Tuija Hippulan luona. Pankkitilin numero oli käyntikortin reunassa ja sinne maksoin tontin, Jorma Soini muisteli hymyillen.

– Yrityksen sijaintipaikalla ja yleisilmeellä on iso merkitys, kun puhutaan vientiyrityksestä. Lentokentältä meille tulleet asiakkaat ovat ihailleet Pirkkalan infraa. Oli viisas valinta tulla Pirkkalaan, Soini suitsutteli.

Pormestari Marko Jarva otti kehut vastaan. – Olen myös itse huomannut kunnan vieraita isännöidessäni, että tämä meidän alue on aika hieno.KÄRÄVÄLLE on valmistumassa nykyisen, 2200 neliömetrin toimitilan viereen uusi 3300 neliömetrin tuotanto- ja toimistotila. Lähiaikoina aloittaa kolme uutta työntekijää.
– Muutamme uusiin tiloihin tammikuussa. Tuotanto kasvaa ja alkaa pyöriä kahdessa vuorossa, Jaakko Soini kertoi.
Yrityksen logossa näkyy sauna-sana, mutta tuotepuoli on viime aikoina laajentunut ja saunatuotteet on jäämässä vähemmistöön.

YRITTÄJIEN puheenjohtaja Mauri Loukiala kertoi, että vuoden yrittäjän valinnassa kriteereinä ovat muun muassa tunnettuus omalla paikkakunnalla, työllistäminen sekä kehitys, kasvu ja kannattavuus pitkällä aikavälillä. Vuoden yrityksen on edustettava hyvin paikkakuntansa imagoa.

Pirkanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen kertoi, että Vuoden yrittäjä -tilaisuuksia on jo ehditty pitää ympäri maakuntaa, mutta nyt tuli korona eteen.

Kärävä Oy on kunnostautunut viennissä ja työllistämisessä. Mäkinen toivoi Pirkanmaan yrityksiltä samaa asennetta enemmänkin.

– Tuore kysely kertoo, että Pirkanmaan yrityksistä vain 10 prosenttia tähtäsi kansainvälistymiseen, kun koko maassa luku oli 13 prosenttia. Kasvuun tähtäsi 41 prosenttia yrityksistä.

Huolestuttavana Mäkinen piti sitä, että työnantajayritysten määrä ei juuri nyt kasva Pirkanmaalla.

 

Lehden numero Koko Date & Time
Nro 3 Pirkkalainen 19.1.22 28.25 MB 2022-01-20 10:19:46
Nro 2 Pirkkalainen 12.1.22 27.46 MB 2022-01-20 10:23:34
Nro 1 Pirkkalainen 5.1.22 11.65 MB 2022-01-20 10:25:15