Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

– PIDETÄÄNKÖ aluevaltuustossa kiinni tiukasti oman kunnan palveluista vai edustetaanko koko Pirkanmaan parasta? kysyy hallintouudistuksiin erikoistunut pirkkalalainen professori Jari Stenvall. Stenvallin mukaan vuonna 2023 aloittavien hyvinvointialueiden iso haaste on pitää työntekijät alan töissä.

TAMMIKUUN 23. päivä pidettäviin aluevaaleihin on asetettu Pirkkalasta 25 ehdokasta. Aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua päättämään sotepalveluista, jotka siirtyvät kunnilta Pirkanmaan laajuiselle hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa.

Pirkkalalainen hallintotieteiden professori Jari Stenvall kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä. Sen mukaan äänestäjät haluavat aluevaltuustoon henkilön, joka katsoo valtuustossa maakunnan kokonaisuutta ja samaan aikaan edustaa kuntaa, josta tulee
– Tässä on tietenkin ristiriita. Näitä rooleja ei oikein pysty yhdistämään, Stenvall lisää.

Stenvall nostaa esiin vaarat sidonnaisuuksista, kun kunnan työntekijät ja päättäjät ovat ehdolla ja päättämässä hyvinvointialueella. Ehdolla ovat muun muassa niin Tampereen kuin Pirkkalan pormestarit.
– Oma suosikkihahmoni aluevaltuustoon on vahva demokratian puolustaja, ei kahvinjuoja. Tämä ensimmäinen aluevaltuusto tosi tärkeä paikka, Stenvall toteaa.
– Oman kunnan puolien pitäminen on toki aivan inhimillistä ja tuottaa parhaimmillaan erilaisuutta, kun eri kuntien parhaita paikallisia käytäntöjä tuodaan yhteiseen käyttöön, Stenvall lisää.

PIRKKALALAISET ehdokkaat totesivat Pirkkalaisen haastattelussa edustavansa aluevaltuustossa koko Pirkanmaan hyvinvointialueen etuja, mutta tuovansa myös paikallistuntemusta ja osaamista valtuustoon, mikäli sinne yltävät.

Keskustan ehdokas Henna Palin kertoo, että hänellä on kokemusta 17 vuoden työuran ajalta muun muassa Kangasalan ja Pirkkalan terveyskeskuksista, Taysin neurologian klinikasta ja oman vastaanoton pidosta neurologian polilla.

– Olen mukana mm. Parkinsonliiton valtakunnallisessa essentiaalinen tremor (hyvänlaatuinen vapina) sinuiksi -hankkeessa ohjausryhmässä toisena asiantuntijajäsenenä. Muutoinkin olen tiiviissä yhteistyössä erva-alueemme potilasjärjestöjen kanssa, Palin kertoo.

Hän työskentelee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tutkimuspalveluiden yksikössä. – Luennoin biopankkitoiminnasta erva-alueellamme ja vastaan sairaanhoitopiirin biopankkikoulutuksista. Biopankissa teemme kansallisesti ja kansainvälisesti yhteistyötä lääketieteellisten tutkijoiden kanssa ihan siellä absoluuttisella aallonharjalla.
– Koen, että monista näiden vuosien aikana saamistani opeista ja kehityshankekokemuksista on varmasti hyötyä nyt käytävään sote-uudistuskeskusteluun.

Vasemmistoliiton ehdokas Rauno Lehtinen painottaa aluevaltuutetun roolia linkkinä kunnan ja hyvinvointialueen välillä. – Jos kuntalaiset kertovat epäkohdista hyvinvointialueen palveluissa, niin eivät paikalliset poliitikot voi jatkossakaan pestä käsiään niiden korjaamisesta, Lehtinen sanoo.

– On paljon räikeitä esimerkkejä, jotka jo nyt tiedetään ja pitää saada kuntoon alueilla, kuten lastensuojelu. Ihan liikaa kuullaan pahoinvoivista lapsista, jotka eivät ole viihtyneet paikoissa, joihin heidät on sijoitettu, Lehtinen toteaa. Hänellä on kokemusta muun muassa sairaanhoitopiirin kuvantamis- ja apteekkiliiketoiminnan johtokunnasta.

Vaalipäivät näyttävät, miten kaikkien aikojen ensimmäisissä aluevaaleissa äänestetään. Suosivatko pirkanmaalaiset paikallista osaamista ja asiantuntemusta, vai onko laaja tunnettuus valttia eduskuntavaalien tapaan?

Lue muiden pirkkalalaisten ehdokkaiden ajatuksia Pirkkalaisesta ke 15.12. Printti-Pirkkalaiseen ei ehditty saada Keskustan ja Vasemmistoliiton ehdokkaiden kommentteja, joten ne ovat mukana tässä verkkojutussa.

Pirkkalalaiset ehdokkaat aluevaaleissa:

Sosiaalidemokraatit: Risto Koivisto, Merja Litmanen, Pirkko Ranki, Taru Tolvanen.
Kokoomus: Marko Jarva, Katri Virkkunen, Satu Friman-Mahkonen, Jukka Alamäki, Aki Hepokorpi.
Perussuomalaiset: Harri Vuorenpää, Jaana Ristimäki-Anttila, Saija Vuorenpää, Tuomas Jukkola, Veli-Matti Ahtiainen.
Keskusta: Henna Palin, Antti Tölli, Matti Pirhonen.
Vihreät: Sirpa Repo, Teppo Hoikkala, Pauliina Ahtiainen.
Kristillisdemokraatit: Riitta Kuismanen, Markku Kuusjärvi, Markus Katajisto.
Vasemmistoliitto: Senni Almusa, Rauno Lehtinen.

 

 

 

 

 

 

 

Lehden numero Koko Date & Time
Nro 3 Pirkkalainen 19.1.22 28.25 MB 2022-01-20 10:19:46
Nro 2 Pirkkalainen 12.1.22 27.46 MB 2022-01-20 10:23:34
Nro 1 Pirkkalainen 5.1.22 11.65 MB 2022-01-20 10:25:15