Pirkkalainen on vuodesta 1961 ilmestynyt Pirkkalan ja eteläisen Tampereen uutis- ja ilmoituslehti. Se jaetaan keskiviikkoisin ilmaiseksi noin 15.000 talouteen Pirkkalassa, Härmälässä, Rantaperkiössä ja Hatanpäällä.

Tervetuloa lehden pariin!

Klikkaa tästä auki tuorein Pirkkalainen uusiutuneena näköislehtenä!

Voit edelleen lukea lehden myös pdf-muodossa Lehtiarkisto-valikosta

PIRKKALAN kuntakeskuksessa valmistauduttiin tiistaina jo joulun tuloon. Monella on nyt mielessä, millainen joulun aika tulee olemaan koronatilanteen osalta.

KAUNEIMMAT joululaulut -tilaisuudet ja kaikki konsertit on peruttu Pirkkalan kirkoissa joulun pyhinä. Kauneimpia joululauluja oli määrä laulaa Pirkkalassa monissa eri tilaisuuksissa aatonaattona torstaina ja jouluaattona.

– Tämä on jo varma asia. Joulukirkkojen osalta odottelemme vielä Aluehallintoviraston päätöksiä rajoituksista, kertoo Pirkkalan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth. Alkuviikolla tehty seurakunnan suunnitelma on, että joulukirkkoja pidetään rajoitetuin yleisömäärin.

– Tiedotamme AVI:n päätöksien vaikutuksista seurakunnan toimintaan nettisivuilla heti, kun päätökset tulevat. Voin kuitenkin luvata, että joka tapauksessa kirkkojen ovet tulevat olemaan joulun aikana avoinna jollakin tapaa ja kirkoissa on mahdollista kuuulla evankeliumia, Silfverhuth lupaa.

Jumalanpalvelukset ovat uskonnon harjoittamista eivätkä siten rajoitusten osalta suoraan rinnastettavissa esimerkiksi yleisötilaisuuksiin.

PIRKKALASSA todettiin viime viikolla ennätysmäärä tartuntoja. Viikon aikana uusia tapauksia ilmeni 71 ja kokonaissaldo oli maanantaiaamuna 641.
– Isoja ryppäitä ei ole ollut kouluissa eikä muuallakaan, vaan tapausmäärä vaikuttaa liittyvän Pirkanmaan yleiseen tilanteeseen, Pirkkalan tartuntataudeista vastaava lääkäri Jaakko Piirojärvi sanoo.
– Tartuntoja ilmenee laajasti eri ikäryhmissä, mutta yli 60-vuotiaiden tartuntoja on onneksi esiintynyt vähäisemmissä määrin.
– Joululoma tulee epidemian hallinnan kannalta hyvään saumaan ja hengähdys arjen ihmisverkostoista tuo myös mahdollisuuden rivien kokoamiseen taistelussa koronaa vastaan, Piirojärvi huokaa.

– Yleisesti ottaen tilanne on mielestäni suurista tapausmääristä huolimatta varsin myönteinen. Väestötasolla vaikeiden tautimuotojen esiintyminen näyttää pysyneen varsin harvinaisena, Piirojärvi arvioi.
Yhdeksi keinoksi epidemian suitsimiseen on esitetty koulujen joululomien pidennystä.
– Ainakaan tällä hetkellä minulla ei ole tiedossa, että tämä olisi harkinnassa, mutta toki Pirkkalassa huomioidaan mahdolliset Pirkanmaan pandemianyrkin suositukset, Piirojärvi kertoi maanantaina.

JOULUN ja uudenvuoden välipäivinä käynnistyvät Pirkalassa 5-11 -vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien koronarokotukset.
– Ennen joulua rokotuksissa keskitytään ohjeiden mukaisesti yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmäläisten 3. annosten jakamiseen, Piirojärvi toteaa.
Kaiken kaikkiaan rokotuksissa riittää nyt Piirojärven mukaan haipakkaa, kun THL muutti perjantaina suositustaan 3. annoksen ajankohdasta.
– Koska ensiarvoisen tärkeää on turvata ensin yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden 3. annosten saaminen, ei perusterveiden 3. annoksia kyetä nyt lähiviikkoina vielä tarjoamaan.
Näin myös verkkoajanvarauksen kautta ajanvaraus sallitaan nyt vain yli 60-vuotiaille, yli 18-vuotiaille riskiryhmäläisille ja voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille Pirkkalassa.
Näiden tultua rokotetuiksi tullaan rokotusajanvaraus avaamaan taas myös muille 3. rokotuksien piiriin kuuluville.
– Muutoksia käytäntöihin varmasti riittää vielä lähiviikoillekin.
Covid-19 -infektion sairastaneista henkilöistä vain voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan nykytilanteessa 3. rokoteannosta.
Riskiryhmiin kuuluville ja yli 60-vuotiaille suositellaan sairastetun taudin lisäksi kahta rokoteannosta.
– Perusterveillä yksikin rokoteannos vaikuttaa nykytiedon mukaan tuovan hyvän ja pitkäkestoisen suojan, mutta tieto toki täydentyy vasta lähikuukausina, Piirojärvi kertoo.

PIRKANMAAN koronanyrkki linjasi eilen, että koronarajoituksia on tiukennettava monilta osin. Hallitus lisäsi omilla toimivaltuuksillaan rajoituksiin ravintoloiden aukiolon lyhennykset. Ravintolat joutuvat sulkemaan jouluaatosta alkaen ovet kello 22 ja anniskelu päättyy kello 21. Joulukuun 28. päivästä lähtien anniskelu päättyyy jo kello 17 ravintoloissa, joiden pääasiallinen toiminta liittyy anniskeluun.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle kaikkien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien kieltämistä ja sisätiloissa olevien liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystilojen sulkua kahden viikon ajaksi. Tapahtumat ja tilat eivät olisi asiakkaiden käytettävissä edes koronapassilla. Tapahtumakielto koskee kaikkia yleisötilaisuuksia Pirkanmaalla osanottajamäärästä riippumatta. Yleisötilaisuuksien kielto koskisi muun muassa teatteri- ja elokuvaesityksiä, konsertteja ja urheilutapahtumia.
Asiakastilojen sulkeminen tartuntatautilain 58g-pykälän koskisi voimaan tullessaan seuraavia tiloja:

- joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan ja kontaktilajien harrastamiseen sekä vastaavaan liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit ja vastaavat tilat
- yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät sekä niiden pukuhuonetilat
- tanssipaikat ja kuorolaulutoiminnan tilat ja harrastajateatteritilat
- huvi- ja teemapuistot sekä sisäleikkipaikat ja -puistot
- kauppakeskusten yleiset oleskelutilat
Tilat voivat olla auki vain ammattiurheilijoille.

Lopullisen rajoitusten muodon päättää Aluehallintovirasto lähipäivinä.

Lehden numero Koko Date & Time
Nro 3 Pirkkalainen 19.1.22 28.25 MB 2022-01-20 10:19:46
Nro 2 Pirkkalainen 12.1.22 27.46 MB 2022-01-20 10:23:34
Nro 1 Pirkkalainen 5.1.22 11.65 MB 2022-01-20 10:25:15